Leki z apteki-tran z rekina grenlandzkiego. Czy to syrop na odporność ?

zdrowy dom

Etykieta: na odporność bez posmaku ryby o smaku malinowym o konsystencji syropu

Info: Produkt przeznaczony dla dzieci już od 1 roku życia. W smaku faktycznie nie jest wyczuwalny tran rybi, bo zastosowane są aromaty.  Zastanawiające jest połączenie składników: benzoesan sodu i kwas L-askorbinowy, które występujące razem powodują obniżenie odporności. To jaki to syrop na odporność?  :-x  Sorbinian potasu też nie jest składnikiem wpływającym korzystnie na odporność. Producent zapobiegawczo umieścił na opakowaniu informację że 1 łyżeczka syropu (5ml) zawiera 1mg benzoesanu sodu  i 1mg sorbinianu potasu co stanowić ma 0,333% i 0,067% ustalonej bezpiecznej dziennej dawki spożycia ale dla osoby o wadze 60kg. A ile ważą nasze maluszki, którym podajemy taki smaczny i „zdrowy”  :-x syropek?   A ile właściwie mamy tego tranu w tym tranie? Podajemy dziecku całą listę różnych składników łudząc się, że będzie zdrowsze. A może lepiej zrobić i podawać syrop z cebuli ?

Skład: EmulOil [substancja wypełniająca - (maltitole), olej z wątroby rekina grenlandzkiego, woda, aromat naturalny, substancje zagęszczające (sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego, guma ksantanowa), emulgator (mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych)], woda, kwas L-askorbinowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), octan DL-alfa-tokoferylu, tlenek cynku, substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu), przeciwutleniacz (estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego), substancja słodząca (glikozydy stewiolowe), barwnik (koszenila), octan retinylu, selenian (IV) sodu, cholekalcyferol.

E965 Maltitol - substancja słodząca pozyskiwana z surowców naturalnych (ziarna zbóż). W porównaniu do sacharozy jest mniej kaloryczny. Pełni też rolę wypełniacza. Jest składnikiem naturalnym i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Zastosowanie maltitolu w wyrobach spożywczych powoduje, że poza funkcją wypełniacza zwiększa ich objętość, zmniejszając jednostkową wartość kaloryczną. Nie zwiększa ryzyka wystąpienia próchnicy. Uznawany za całkowicie bezpieczny.

E1450 sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego – zagęstnik, substancja wiążąca najczęściej stosowana w produktach dla dzieci. Sól tą otrzymuje się w wyniku reakcji chemicznej  skrobi kukurydzianej przy udziale bezwodnika kwasu oktenylobursztynianu. Nie jest określone dopuszczalne dzienne spożycie. Brak informacji dotyczących skutków ubocznych. Spożywana w nadmiernych ilościach może mieć negatywny wpływ na pracę nerek.

Guma ksantanowa to sfermentowany cukier z modyfikowanej kukurydzy i służy głównie jako emulgator, zagęstnik. Może tez być pozyskiwana z pszenicy i soi. Nie posiada żadnych wartości odżywczych, uznana za bezpieczny dodatek do żywności.

Mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych –  emulgator, który może zawierać nikiel, kwas winowy, kwas mlekowy, syntetyczne kwasy tłuszczowe i wodorotlenek sodu, z których każdy może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Mono- i diglicerydy mogą zawierać tłuszcze trans.

Octan d-alfa tokoferylu – syntetyczna witamina E

Tlenek cynku -  Tlenek cynku wchłania się zaledwie w kilku procentach, jest mało aktywny chemicznie i nie reaguje z innymi składnikami preparatów mineralnych i witaminowych. Jako źródło cynku w preparatach mineralnych i mineralno-witaminowych cynk powinien występować w postaci soli nieorganicznych czyli np. siarczan cynku.  Tlenek cynku niskiej jakości (słabo oczyszczony) zawiera metale ciężkie i pył cynkowy (metaliczny)

Benzoesan sodu – Nie stwierdzono negatywnych skutków spożycia w dawkach 647-825 mg / kg masy ciała dziennie.  Badania sugerują jednak, że spożywanie niektórych mieszanin sztucznych barwników i benzoesanu sodu są związane ze wzrostem nadpobudliwości u dzieci. Jest szczególnie niebezpieczny, ponieważ jest zdolny do niszczenia części DNA  Benzoesan sodowy połączony z syntetyczną witaminą C w postaci kwasu askorbinowego prowadzi do nieuniknionego tworzenia niebezpiecznych związków  benzenu. Powoduje to zmniejszenie liczby czerwonych krwinek, osłabienie układu odpornościowego co powoduje choroby jak białaczka, nowotwory krwi.  Benzoesan sodowy, stanowi jeden z najgroźniejszych dostępnych środków konserwujących, ale jest najtańszy.

Sorbinian potasu – stosowany w wielu produktach spożywczych  w celu przedłużenia trwałości. Sorbinian potasu uznano za toksyczny dla ludzkiego DNA i stwierdzono, że wpływa to negatywnie na odporność. Często spotkać można połączenie soli kwasu askorbinowego i żelaza, aby zwiększyć skuteczność, co z kolei wpływa na wytwarzanie związków uszkadzających DNA. Dopuszczalne dzienne spożycie dla człowieka wynosi 12,5 mg / kg lub 875 mg na dobę przez przeciętnego dorosłego (70 kg)

Koszenila - naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów żyjących w Meksyku. Sama koszenila nie jest szkodliwa, ale zanieczyszczony ekstrakt może powodować katar sienny, pokrzywkę.

Octan retinylu – witamina A

Selenian IV sodu – stanowi formę chemiczną składnika mineralnego jakim jest selen. Podczas stosowania preparatów zawierających związki selenu należy zachować dużą ostrożność z uwagi na małą różnicę między dawką leczniczą a toksyczną selenu.

Cholekalcyferol – witamina D3. Jest jedną z form witaminy D. Istnieją dwa główne rodzaje witaminy D: D2 i D3, z których D3 jest znacznie bardziej skuteczna w podnoszeniu poziomu witaminy D we krwi.  Największe znaczenie dla człowieka ma właśnie witamina D3 (cholekalcyferol) i D2 (ergokalcyferol). Jedną z istotnych zalet witaminy D jest to, że wspomaga absorpcję wapnia.

Szczegółowy opis składników 
http://zdrowydom.blog.pl/konserwanty/

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.