Leki z apteki Immulina Plus syrop na odporność ?


zdrowy dom

Etykieta: wzmacnia odporność, zawiera ekstrakt spiruliny, aceroli, β-glukan oraz cynk

Info: pierwsze cztery składniki nie budzą zastrzeżeń jednakże nie wiadomo jaka zawartość tych składników jest w całym preparacie a ile pchamy w siebie nic nie wartych pozostałych, na które składa się bezwartościowy roztwór cukru zagęszczacz i bliżej nie określona substancja poprawiająca smak a także sztuczne aromaty. Zastanawiające jest zastosowanie sorbinianu potasu, który może wpływać na obniżenie odporności 8-O Produkt przeznaczony dla małych dzieci, czy na pewno chcemy to pchać naszym pociechom? :-? Chyba lepiej popracować nad lepszą i bogatszą w owoce i warzywa dietą, nie zaś pchać syntetyczny syrop licząc na poprawę.

Skład: ekstrakt spirulina platensis, ekstrakt aceroli, β-1,3/1,6-D glukan z drożdży piekarniczych, cynk (jako glukonian), syrop prosty (zawierający wodny roztwór cukru) zagęszczacz, substancja poprawiająca smak, guma akacjowa (E414) stabilizator, sorbinian potasu (E202) konserwant, aromat kiwi-limonka (substancja poprawiająca smak i zapach) woda demineralizowana

β- glukan jeden ze składników błonnika pokarmowego zbudowany z jednostek D-glukozy. Składnik budulcowy ścian komórkowych drożdży, grzybów, zbóż. Wiele betaglukanów ma różne właściwości. Rozpuszczalne w wodzie pochodzą głównie ze zbóż i posiadają zdolność normalizowania cukru we krwi oraz nierozpuszczane pochodzące głównie z grzybów, które posiadają właściwości wspomagające odporność organizmu.

Acerola – niewielki owoc o wysokiej zawartości witaminy C

Glukonian cynku – forma cynku dobrze rozpuszczalna w wodzie o wchłanialności na poziomie 60,9%

Guma akacjowa - wydzielina drzew Acacia senegal. Stosowana jako zagęszczacz, stabilizator.  W skład gumy wchodzi kilka polisacharydów i po strawieniu powstają trudno przyswajalne przez ludzki organizm cukry: ramnoza, galaktoza, arabinoza, kwas glukuronowy. Jest stosowana w lecznictwie jako środek osłaniający oraz jako pomocniczy surowiec w recepturze aptecznej jako emulgator. Zgodnie z polskim spisem urzędowym jest dozwolona jako substancja dodatkowa (E414) i może być stosowana w produktach bez ograniczeń. Jednakże nie należy przekraczać maksymalnej zalecanej dawki w ilości 2 g na kilogram masy ciała. Spożycie większej ilości może przyczyniać się do wystąpienia wysypki, pokrzywki i kataru siennego, może nasilić objawy astmy, wzdęcia. Stosowana jest w produktach w proszku (desery, napoje, zupy), słodyczach (lody, czekoladki, cukierki, gumy do żucia)

Sorbinian potasu uznano za toksyczny dla ludzkiego DNA i stwierdzono, że wpływa to negatywnie na odporność. Często spotkać można połączenie soli kwasu askorbinowego i żelaza, aby zwiększyć skuteczność, co z kolei wpływa na wytwarzanie związków uszkadzających DNA. Dopuszczalne dzienne spożycie dla człowieka wynosi 12,5 mg / kg lub 875 mg na dobę przez przeciętnego dorosłego (70 kg)

Przy zdrowej diecie opartej na naturalnych składnikach żadne syntetyczne wspomagacze nie są potrzebne  :-P

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.